Türk Cumhuriyetleri’nde Projemiz Devam Ediyor.
Kazakistan’da kurulumu devam eden topraksız çilek seramızın malzemelerinin nakliyesi devam ediyor.
NC Tarım,topraksız tarımdaki tecrübelerini Türk Cumhuriyetleri’nde de yatırımcılarla paylaşıyor.
Kazakistan’da kurulumu devam eden topraksız çilek seramızın malzemelerinin nakliyesi devam ediyor.
NC Tarım,topraksız tarımdaki tecrübelerini Türk Cumhuriyetleri’nde de yatırımcılarla paylaşıyor.
Aklınıza koyduğunuz her şeyi yapabilirsiniz …
En derin denizde yüzebilir, en yüksek zirveye tırmanabilirsiniz…
Güçlü, güzel, şefkatli, sevgi dolu, merhametli…
Kelimelerin ifade edebileceğinden çok daha fazlasınız!
Tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun!
Türkiye’de ilk defa topraksız çilek üretim denemelerine başlayan ve bugünkü üretim standartlarını oluşturan NC Tarım’ın yurtdışında da yapmış olduğu topraksız çilek projelerinden almış olduğu başarılı sonuçlar, uzun yıllardan beri süre gelen araştırmalarının eseri niteliğindedir.
Topraksız tarım ile üretim yapan üreticilerimizin kullandığı kokopit (cocopeat) ile ilgili bazı detayları sizinle paylaşmak isteriz. Öncelikle kokopit organik bir maddedir. Hindistan cevizinin dış kabuğundan elde edilmektedir. Özetle kokopit bu dış kabuğun parçalara ayrılması, elenmesi, liflerinin ayrılması gibi bir dizi işlemden geçirilerek elde edilmektedir. Elde edilen ürün topraksız tarım yapılarak üretilen domates, biber, çilek, marul vb daha birçok ürüne hitap etmektedir. Kokopit dökme olarak kullanılabildiği gibi topraksız çilek ya da domates üretimlerine ait resimlerde görüldüğü gibi poşetlenmiş olarak da kullanılmaktadır. Bu poşetler içinde yer alan karışımlar ve ölçüleri üretilecek ürünün tipine, üretim yapılacak bölgeye, zaman zaman üreticinin alışkanlıklarına göre değişiklik göstermektedir. NC Tarım olarak uzun yıllardır kokopit üzerinde geliştirmiş olduğumuz tecrübeler sayesinde üreticilerimize optimum karışımı ve ölçüleri tavsiye etmekteyiz. Üreticilerimizin topraksız domates, topraksız çilek, topraksız biber vb. topraksız tarım yapılabilecek ürünlerle ilgili kokopit alımı yapmadan önce çok detaylı araştırma yapmaları gerekmektedir. Her sektörde olduğu gibi tarım sektöründe de konularına derinlemesine hakim olmayan kişilerin yönlendirmeleri hem üreticimize hem de ülke ekonomisine zarar vermektedir. İlerleyen zamanda kokopit karışımları, daha çok dökme kokopitin tercih edildiği saksı bitkileri ve peyzaj sektöründe de kullanımları ile ilgili bilgiler vermeye devam edeceğiz. NC Tarım Ltd.Şti. %100 Topraksız Tarım
Ülkemizde, topraksız tarım ya da kontrollü tarım denince akla ilk önce domates yetiştiriciliği gelmektedir. Uzun bir geçmişi olmasa da ülkemizde de hızla yaygınlaşan topraksız tarım teknolojilerinde, NC TARIM LTD.ŞTİ firması tarımsal sulama sektöründe yapmış olduğu yeniliklere topraksız tarımda da devam etmektedir.
Arşivimizden 16.Ekim.2012 Salı Günü Cumhuriyet Akdeniz Gazetesinde Yayınlanan
Topraksız Çilek Üretimi ile İlgili Haberimiz.
Antalya’da, domatesten sonra çilek de artık topraksız üretiliyor. Topraksız tarım tekniğiyle fide başına 500-600 gr. Ürün alınıyor. Aralık ayında başlayan hasat haziran ayına kadar sürüyor.
Örtü altı üretimin başkenti Antalya’da domatesten sonra çileğin de topraksız üretimi başladı. Kokopit adı verilen özel üretim ortamlarında yetiştirilen çilek fidelerinin dikimi Eylül ve Ekim ayları içerisinde tamamlandı.
Topraksız çilek yetiştiriciliği başta olmak üzere topraksız tarım girdileri ithal eden ve satışını gerçekleştiren NC Tarım Limited Şirketi firma sahibi ve Ortağı Ziraat Mühendisi Cahit Yeşiloğlu, Antalya’da son 4 yıldır topraksız tarımdaki getiriden memnun olmayan bazı işletmelerin değişik ürün arayışlarına girdiklerini kaydederek bunlardan en önemlisinin çilek olduğunu belirtti.
Topraksız Çilek üretiminin en önemli avantajının erkenciliği olduğunu kaydeden Yeşiloğlu. Hasat, çeşit ve dikim tarihine bağlı olarak aralık ayında başlıyor. Fide başına ortalama 500-600 gr. Ürün alınabiliyor. Toplam hasadın yüzde 35-40’ı mart ayı sonuna kadar yapılıyor. Bu da fiyatların çok yüksek olduğu bir dönem. Nisan, Mayıs, haziran aylarında hasat devam ediyor. Hasat miktarı nisan ayında en yüksek seviyeye ulaşıyor dedi.
İşçilik Kolay
Yeşiloğlu kullanılan sisteme bağlı olarak dönüme dikilen bitki sayısının 18 ila 24 bin arasında değişebildiğini söyledi. Topraksız çilek üretiminin en büyük avantajlarından birinin de işçiliğinin kolay olması olduğunu kaydeden Yeşiloğlu, İlk dikim dönemi hariç, ondan sonraki dönemde kültürel işlemlerde çok fazla işçiliğe ihtiyaç duyulmuyor. Tezgâh yüksekliğinde işçi eğilmeden rahatlıkla ürünü toplayabiliyor, yaprak temizliğini yapabiliyor dedi.
Yeşiloğlu, yaptıkları çalışmalarda topraksız tarım için en verimli çeşidin Fortuna çilek çeşidi olduğunu kaydetti ve geçen sene bu çeşitten ortalama dönüme 10-12 ton ürün alınabildiğini söyledi.
Yeşiloğlu, bu çeşit için gübreleme ve sulama rejiminin de iyi ayarlanması gerektiğini hatırlattı.