Topraksız tarım ile üretim yapan üreticilerimizin kullandığı kokopit (cocopeat) ile ilgili bazı detayları sizinle paylaşmak isteriz.
Öncelikle kokopit organik bir maddedir. Hindistan cevizinin dış kabuğundan elde edilmektedir. Özetle kokopit bu dış kabuğun parçalara ayrılması, elenmesi, liflerinin ayrılması gibi bir dizi işlemden geçirilerek elde edilmektedir. Elde edilen ürün topraksız tarım yapılarak üretilen domates, biber, çilek, marul vb daha birçok ürüne hitap etmektedir.
Kokopit dökme olarak kullanılabildiği gibi topraksız çilek ya da domates üretimlerine ait resimlerde görüldüğü gibi poşetlenmiş olarak da kullanılmaktadır. Bu poşetler içinde yer alan karışımlar ve ölçüleri üretilecek ürünün tipine, üretim yapılacak bölgeye, zaman zaman üreticinin alışkanlıklarına göre değişiklik göstermektedir.
NC Tarım olarak uzun yıllardır kokopit üzerinde geliştirmiş olduğumuz tecrübeler sayesinde üreticilerimize optimum karışımı ve ölçüleri tavsiye etmekteyiz. Üreticilerimizin topraksız domates, topraksız çilek, topraksız biber vb. topraksız tarım yapılabilecek ürünlerle ilgili kokopit alımı yapmadan önce çok detaylı araştırma yapmaları gerekmektedir. Her sektörde olduğu gibi tarım sektöründe de konularına derinlemesine hakim olmayan kişilerin yönlendirmeleri hem üreticimize hem de ülke ekonomisine zarar vermektedir. İlerleyen zamanda kokopit karışımları, daha çok dökme kokopitin tercih edildiği saksı bitkileri ve peyzaj sektöründe de kullanımları ile ilgili bilgiler vermeye devam edeceğiz.
Nedir ?
Kokopit, Hindistan cevizi bitkisinden elde edilen lifli organik bir ortamdır.
Sri lanka, Filipinler, Tayland, Endonezya, Hindistan gibi ülkeler tarafından üretilmektedir. Hindistan cevizi meyvelerinin kurumuş kabuk kısmından elde edilir.
Kokopit lif özlerinden meydana gelen sıkıştırıldığında blok haline getirilebilen ve bünyesine su aldığında şişme özelliği gösteren iyi bir drenaj yapısına sahip substrattır.


Nerelerde Kullanılabilir?
COCOPEAT, tohum, çelik ve saksılamada kullanılabilir. Kuru ağırlığının 9 katı suyu ve besinleri emerek bünyesinde depolar ve bitkinin ihtiyacı oldukça bitkiyi besler. Gevşek yapısı sayesinde optimum köklenme ve büyüme ortamı yaratır. Sudan, gübreden, zamandan ve işçilikten tasarruf sağlar.
Avantajları
- Sıkıştırılmış bloklar halinde satılır. Az yer kaplar ve nakliye maliyeti düşüktür.
- Yüksek su tutma ve hava kapasitesine sahiptir.
- Düşük hacim içeriğine sahiptir. kolaylıkla sıkıştırılabilir.
- Herhangi bir kimyasal işleme tabi tutulmadan kullanılabilmesi
- Lignin ve selüloz içeriğinin yüksek olmasıyla hava ve su dengesini uzun süre koruyabilmesi
- Sterilize edilebilir.
- Tekrar tekrar kullanımı mümkündür. Bu açıdan ilk edinim maliyeti yüksek olsa da uzun vadede diğer maddelere göre daha ekonomiktir.
- Çok yavaş çürür ve uzun yıllar kullanılabilir.
- Atık sorunu yoktur. tekrar tekrar kullanılabilmekle beraber toprağa karıştırılarak organik madde miktarının artması sağlanabilir.
- Topraksız tarımda iyi bir substrat olarak kullanılabilir. yüksek drenaj kabiliyeti ve Nötr PH ve Ec değerlerine sahip olması buna imkan sağlamaktadır.
